Poliüretan Ürünler

Sürekli ürünlerimizin polüretan olduğunu, hayatımızın hemen her yerinde kullanıldığını söylüyoruz. Daha şık tasarımlara kavuşmanın en pratik yolu olarak nitelendirmemizdeki sebep özellikle plaster sutünların, Antik Roma ve Yunan işçiliklerinden esinlenerek geliştirilmiş olması. Peki nedir bu polüretan? Nerelerde kullanıldığını öğrenince duyduklarınıza inanmakta güçlük çekebilirsiniz.

“Poliüretan karbamat bağlantıları ile birleştirilen organik üniteler zincirinden oluşan bir polimerdir.”

Vikipedi

Poliüretan ürünlere çoğu zaman üretanlar da denir. Polüretanlar birçok farklı çeşide sahiptir. Bunlardan en fazla kullanılanı termoset olanlardır. Sıcaklığa karşı oldukça dayanıklı olan termosetler ne kadar sıcaklığa maruz kalırlarsa kalsınlar, katı olarak kalırlar. Tabi buna karşılık termoplastik olan polüretanlar da bulunmaktadır. Bunlar sıcaklığa karşı dayanıklı değildir ve ısıya maruz kaldığında katı formlarını kaybetmektedirler.

Polüretan formlarına bakacak olursak; katı, sıvı olarak görebiliriz ancak bileşiminden dolayı köpüksü bir yapıya sahiptir. Hemen içinizden köpük polüretan, evet! Dediniz değil mi? Daha sık kullanılan terim olmuştur günümüzde. Polüretan köpükler de birçok farklı çeşide sahiptir. Bunlar içeriğini oluşturan farklı yapıdaki bileşiklerle belirlenmektedir. Hangi alanda nasıl amaçla kullanılacağına göre bileşikler kimyagerler tarafından üretilmektedir.

Kullanım Alanları

Poliüretan birçok sanayi kolunda kullanılmaktadır. Köpükler en sık karşımıza çıkanlar olmasıyla esnek ve esnemeyen olmak üzere iki farklı kategoride görürüz. Bu poliüretan köpükler havacılık sanayiinde sıkça kullanılmaktadır. Örneğin uçak kanadının aerodinamik yapısını oluşturan ve hafifliğiyle öne çıkan polüretan köpükler sıklıkla tercih edilmektedir. Poliüretan Köpükler ya da kısaca PU veya PUR köpükler dekorasyon amaçlı ve daha çok inşaat ve yapı malzemelerinde kullanılan malzemelerinden biridir. Özellikle de yalıtım için birebir uygun olduğu için sıklıkla tercih edilmektedir. PU köpükler boşlukların doldurulmasında, ısı yalıtımı işlerinde, ses yalıtımında, bağlama işlerinde ve de pasif ateşten koruyucu olarak kullanılabilir.

Dayanıklı, sağlam, sert elastomerler, yüksek kalitede oldukça güçlü yapıştırıcılarda, sentetik liflerde, halıların alt kaymayan kısmında, contalar ve liflerde, oldukça sert ve sağlam plastik yapımında da kullanılmaktadır.

Esnek polüretan süngerler, koltuk ve yataklarda tercih edilmektedir. Esnek olduğu için inanılmaz rahat doku hissiyatı yaşatmaktadır. Esnek poliüretanla kaplı lastikler, çözücülere ve aşınmalara karşı dayanıklı olurlar. Esnemeyen polüretan süngerler ise çoğunlukla ses abzorbesi ve ısı yalıtımında tercih edilmektedir. Ses ve ısı yalıtım konusunda adından sıklıkla bahsettiren esnemeyen köpükler, bizim en ürün konjektürümüzü oluşturan en kilit yapı taşlarımızdandır. Ürünlerimiz esnemeyen köpükten üretildiği için darbelere karşı oldukça dayanıklıdır. Normal köpük gibi asla düşünmeyin, bu köpüğü kırabilmek için sağlam bir güç gerekmektedir.

Salon kartonpiyer duvar çıtası

Polüretan malzemelere ateşi yaymasına engel olabilmesi amacıyla, sert karışıma özel alev geciktirici ajanlar ve yardımcı maddeler ilave edilmektedir.

Böylelikle meydana gelen sert köpükler, hücresel yapısından farklı olarak kapalı hücreli oldukça düşük yoğunluğa sahip izolasyon malzemesi olmasından dolayı, hücre içerisinde kalan alanının ısı geçirgenliği de haliyle az olacak ve bu sayede ateş yürütmez özelliğinin avantajını rahatlıkla kullanabiliyor olacağız. Aynı şekilde ses ve ısı da emmesinden dolayı fazlaca tercih edilen malzemeler arasında neden bulunduğunu sanırız açıklayabildik. Piyasadaki mevcut yalıtım malzemelerine kıyasla fiyat performans olarak oldukça ulaşıma elverişlidir. En düşük kalınlıkta ancak fazlaca yoğunluktaki en verimli ve sağlıklı izolasyon malzemesidir.

Poliüretan sert köpükler, hafif ve uzun ömürlü olduğu için de mekan dekorasyonunda sıklıkla kullanılmaktadır. Polüretan köpük maddelerin 450 yıl kadar ömrü oluğu araştırmalar sonucu bulunmuştur.. Kolaylıkla yıpranmayacak dekorasyon malzemenizin sağlamlığını buyrun siz düşünün. Polipiyer ailesi olarak bizler

çözümleri sunmaktayız. Ürünlerimiz;

  • Tadilat ve tamiratlara elverişidir.
  • Kolayca ustaya gerek kalmadan monte ve demonte edilebilir.
  • Temizliği ve bakımı oldukça kolaydır. Aşınma yıpranma olmaz.
  • Çatlama, dökülme gibi deformasyonllara pürüzsüz yapısından dolayı uğramaz.
  • Oldukça hafiftir, kolaylıkla taşınabilir.
  • Kolaylıkla boyanabilir. Gönlünüzce boyayabilirsiniz.
  • Tozuma, kirlenme gibi olumsuzluklar yaşanmaz.
  • Dayanıklı olduğundan dolayı uzun yıllar boyunca kullanılabilir.
Sohbete başla.
1
Yardım ister misiniz?
Polipiyer
Merhaba,
Poliüretan Nedir? ile ilgili bilgi almak ister misiniz?